Niin mikä oli?
- Virtuaalinen Hyötykoirajärjestö eli lyhyesti vHYKO. Järjestön vastuulla on virtuaalisten hyötykoirien koulutus, testaaminen ja hyväksyminen. Tällä hetkellä vastuualueisiimme kuuluvat avustajakoiratoiminta, kuulokoiratoiminta ja opaskoiratoiminta. Laajentumismahdollisuuksia on kuitenkin myös esimerkiksi terapia- ja tukikoiratoiminnan suuntaan, jos järjestö saa hyvin tuulta siipiensä alle ja kiinnostusta löytyy.
- Avustajakoirat toimivat liikuntarajoitteisten apuna muun muassa vetämällä pyörätuolia, tukemalla epävarmasti kävelevää avustettavaa, hakemalla tavaroita ja avaamalla ovia. Kuulokoirat avustavat kuuroja ja heikosti kuulevia reagoimalla esimerkiksi puhelimen, herätyskellon, palohälyttimen ja ovikellon ääniin. Opaskoirat toimivat sokeiden ja vakavasti näkövammaisten apuna. Ne opetetaan muun muassa pysymään reitillä, kiertämään ja ilmaisemaan esteet (kadut, epätasaiset pinnat yms.) turvallisesti sekä hakemaan pudonneita tavaroita.
- Avustaja- ja kuulokoiratoiminta on avoinna kaikille roduille. Avustajakoiratoimintaa suositellaan kuitenkin erityisesti keskikokoisille ja suurille roduille, kun taas parhaita kuulokoiria ovat tyypillisesti pienet ja vahtimattomat rodut. Opaskoiratoiminta on tällä hetkellä avoinna vain seuraaville roduille:
- - isovillakoira
- kultainennoutaja
- labradorinnoutaja
- saksanpaimenkoira
- sileäkarvainennoutaja
- - isovillakoira
- Sekä avustaja-, kuulo- että opaskoiratoiminta pitää sisällään kolme erilaista testimuotoa. Soveltuvuustesteillä (Avustaja SOVE / Kuulo SOVE / Opas SOVE) testataan koiran soveltuvuus avustaja-, kuulo- tai opaskoiraksi ja hyväksytään kokelaat koulutusohjelmiin. Edistymistesteillä (Avustaja EDI / Kuulo EDI / Opas EDI) seurataan koirayksilön avustaja-, kuulo- tai opaskoulutuksen etenemistä. Käyttöönottotesteillä (Avustaja KÄY / Kuulo KÄY / Opas KÄY) testataan koulutuksensa päättävän koiran soveltuvuus tositoimissa avustaja-, kuulo- tai opaskoirana.
Koira tarvitsee yhden (1) hyväksytyn soveltuvuustestin, viisi (5) hyväksyttyä edistymistestiä ja yhden (1) hyväksytyn käyttöönottotestin tullakseen viralliseksi avustaja-, kuulo- tai opaskoiraksi. Testit ovat suuntautumiskohtaisia eikä esimerkiksi hyväksytyllä avustajakoiran soveltuvuustestillä voi kilpailla kuulokoirien edistymistesteissä. Koiran voi kuitenkin halutessaan testauttaa vaikka kaikkien kolmen suuntautumisvaihtoehdon testeissä, jos sen rotu sallii osallistumisen opaskoiratesteihin.
Testauttaminen pähkinänkuoressa- Hyväksytty Avustaja SOVE -> 5x hyväksytty Avustaja EDI -> hyväksytty Avustaja KÄY -> virallinen avustajakoira vAVU
Hyväksytty Kuulo SOVE -> 5x hyväksytty Kuulo EDI -> hyväksytty Kuulo KÄY -> virallinen kuulokoira vKLO
Hyväksytty Opas SOVE -> 5x hyväksytty Opas EDI -> hyväksytty Opas KÄY -> virallinen opaskoira vOPS
- Hyväksytty Avustaja SOVE -> 5x hyväksytty Avustaja EDI -> hyväksytty Avustaja KÄY -> virallinen avustajakoira vAVU
- Avustaja SOVE = avustajakoirien soveltuvuustesti
Avustaja EDI = avustajakoirien edistymistesti
Avustaja KÄY = avustajakoirien käyttöönottotesti
Kuulo SOVE = kuulokoirien soveltuvuustesti
Kuulo EDI = kuulokoirien edistymistesti
Kuulo KÄY = kuulokoirien käyttöönottotesti
Opas SOVE = opaskoirien soveltuvuustesti
Opas EDI = opaskoirien edistymistesti
Opas KÄY = opaskoirien käyttöönottotesti
vAVU = virallinen virtuaalinen avustajakoira
vKLO = virallinen virtuaalinen kuulokoira
vOPS = virallinen virtuaalinen opaskoira
12.07. Avustaja-, kuulo- ja opaskoirien soveltuvuustestit
15.07. Avustaja-, kuulo- ja opaskoirien soveltuvuus- ja edistymistestit
16.07. Avustaja-, kuulo- ja opaskoirien soveltuvuus- ja edistymistestit Saintjohnissa